Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

«ΤΑΒΕΡΝΑ - ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΑΡΟΠΟΥΛΟΣ»: ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 3ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΜΦΙΣΣΑΣ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ

Στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «AMΦΙΣΣΑ ΣΕ ΑΓΓΙΖΕΙ…ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ!!!» οι μαθητές της ΣΤ΄τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Άμφισσας  «έγραψαν» την ιστορία του παλαιότερου καταστήματος της πόλης, μιας ιστορίας που ξεκινά από το 1907 και φτάνει μέχρι της μέρες μας. Η «Ταβέρνα Φαρόπουλος», αποτελεί ένα ξεχωριστό μαγαζί, αφού είναι ένας χώρος που  θυμίζει λαογραφικό μουσείο με τα αντικείμενα που περιέχει στο εσωτερικό της. 
Οι μαθητές  πήραν συνέντευξη από τον ιδιοκτήτη της κ. Γιάννη Φαρόπουλο και δημιούργησαν τον χρονολογικό – ιστορικό πίνακα του καταστήματος, τον οποίο παρέδωσαν στον κ. Γιάννη για να μαθαίνει ο καθένας  που επισκέπτεται το χώρο, το παρελθόν του. Χρήσιμες πληροφορίες για τη ζωή της Άμφισσας ανά δεκαετία, η μοναδική διακόσμησή του, η τσιμεντένια πλάκα του και η πρωτότυπη κουζίνα του, είναι στοιχεία που μαγεύουν τον κάθε επισκέπτη.  
Επιπλέον, οι μαθητές,  μετέφρασαν την ιστορία του μαγαζιού και στα αγγλικά, αφού ορισμένοι από τους πελάτες είναι ξένοι  με τελευταίο τον ακόλουθο του Αμερικάνου Προέδρου Τραμπ, ο οποίος είχε έρθει να παρακολουθήσει το οικονομικό φόρουμ των Δελφών το καλοκαίρι. Το σχολείο συνεχίζει να είναι ένα ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας, να έχει επαφή με τους ανθρώπους της πόλης και την τοπική ιστορία και να καλλιεργεί την πολιτισμική συνείδηση των μαθητών. Ευχαριστούμε τον κ. Γιάννη που έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές να αναδείξουν κομμάτι του πολιτισμού της Άμφισσας, να  γνωρίσουν  καλύτερα αυτή την πόλη και  να καταγράψουν μέρος της ιστορίας της. Η πρωτεύουσα της Φωκίδας συνεχίζει να είναι ο τόπος  με την πλούσια πολιτισμική κληρονομιά την οποία οφείλουμε να γνωρίσουμε και να αναδείξουμε!!!!
 H ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ

Το Παλιότερο Κατάστημα στην Άμφισσα…από το 1925!!!

·        1907: O Φαρόπουλος Γεώργιος του Κυριάκου (παππούς του σημερινού ιδιοκτήτη Γιάννη Φαρόπουλου) ανοίγει την «Ταβέρνα Φαρόπουλος», για 17 χρόνια, στο σημείο που είναι σήμερα η Εθνική Τράπεζα.

·        1913: H παλιότερη αφίσα του μαγαζιού «ΣΙΓΑΡΕΤΤΑ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ»,  κοσμεί το κατάστημα.

·        1924: O Φαρόπουλος Γεώργιος αγοράζει το χωράφι που είναι το σημερινό μαγαζί και αρχίζει αμέσως να το οικοδομεί εκ θεμελίων για ταβέρνα, με μεγάλο υπόγειο ύψους 3 μέτρων για να βάζουν τα βαρέλια με το κρασί.

·        1924: Κατασκευάζεται το πάτωμα του καταστήματος που είναι « τσιμεντένια πλάκα», για πρώτη φορά  στην Άμφισσα. Μέχρι τότε τα πατώματα ήταν ξύλινα.

·        1924, Ιούνιος: Τοποθετούνται τα εξωτερικά ρολά του καταστήματος, ερχόμενα μεταχειρισμένα από τον Ταύρο Αθηνών.

·        1925 Φεβρουάριος: Μεταφορά  της επιχείρησης στο νεόδμητο  - τωρινό – οίκημα. Το χρηματοκιβώτιο (300 κιλά) και το γραφείο παραμένουν από τότε στην ίδια θέση. Μεταφέρεται και το πατάρι.

·        1925, 16 Φεβρουαρίου: Εγκαίνια μαγαζιού, ως οινοπωλείου – καπνοπωλείου - περιπτέρου με πολύ λίγο μεζέ & θαμώνες μόνο άντρες. Το κατάστημα λειτουργεί  με ηλεκτρικό ρεύμα.

·        1958 ως 1974: To μαγαζί περιέχεται ιδιοκτησιακά στο γιό του Γιώργου, τον Αντρέα Φαρόπουλο (2η γενιά).

·        1966: Σερβίρονται για πρώτη φορά κεφτεδάκια, - χωρίς πατάτες -  το σήμα κατατεθέν της κουζίνας του καταστήματος σήμερα.

·        1970: H ταβέρνα ξεκινά να σερβίρει όχι μόνο μεζέδες, αλλά και φαγητό  μαγειρεμένα από τη γυναίκα του Ανδρέα Φαρόπουλου.

·        1976: Επισκέπτεται το κατάστημα η διάσημη ηθοποιός Ρόμυ Σνάιντερ, που βρισκόταν στην Άμφισσα για τα γυρίσματα της ταινίας «Μία γυναίκα στο παράθυρό μου».

·        1974 – 1985: Η επιχείρηση μεταβιβάζεται στη γυναίκα του Αντρέα Φαρόπουλου, Ευλογέττα.

·        1974: Για πρώτη φορά ακούγεται στην ταβέρνα μουσική από κασέτα σε κασετόφωνο και ηχεία.

·        1975: Εμφανίζονται ως πελάτισσες και οι πρώτες γυναίκες.

·        1978: Αρχίζει η διακόσμηση του καταστήματος με κεφάλια ζώων, φερμένα από  Ρουμανία  από τον γιο του Αντρέα, Στέργιο Φαρόπουλο και ταυτόχρονη συλλογή παλιών αντικειμένων  και αφισών.

·        1981: Αναλαμβάνουν την επιχείρηση τα αδέρφια Γιάννης και Γιώργος Φαρόπουλος (3η γενιά) και την τροποποιούν. Ξαναβάφουν τους τοίχους του καταστήματος και δημιουργούν και την κουζίνα του μαγαζιού.

·        1985, Μάιος:  Το κατάστημα περνάει στην κυριότητα του Γιάννη Φαρόπουλου, γιού του Αντρέα.

·        17/12/1990 – 30/6/1991: H ταβέρνα κλείνει λόγω θανάτου του Ανδρέα Φαρόπουλου.

·        1991, Απρίλιος: Σταματά η πώληση τσιγάρων στο οινομαγειρείο.

·        2018, Ιούνιος: To μαγαζί μεταβιβάζεται στη γυναίκα του Γιάννη,  Δήμητρα Γκούλτα.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου