Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ''ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΝΝΙΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ & ΕΝΑ ΚΟΥΡΕΙΟ " - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΤΟΥ κ. ΣΟΡΩΚΟΥ "Η ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ" & ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΟΥΡΕΙΟ "ΠΑΤΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ"


Με ένα βιωματικό τρόπο, οι μαθητές της ΣΤ΄ Δημοτικού με τη δασκάλα τους κ. Δημητρέλου, προσέγγισαν την ενότητα της Γλώσσας "Τριάντα εννιά καφενεία και ένα κουρείο". Επισκεφτήκαν ένα παραδοσιακό καφενείο της πόλης την Καλή Καρδιά του κ. Γιώργου Σορώκου προκειμένου να ζήσουν την ατμόσφαιρα ενός παραδοσιακού καφενείο. Η συγκεκριμένη επιχείρηση χρονολογείται από το 1979, και στο εσωτερικό της, μέσα από το φωτογραφικό υλικό και τα αντικείμενα, μεταφέρεσαι σε μια άλλη εποχή. Υπάρχουν εικόνες της παλιάς Άμφισσας, παραδοσιακών επαγγελμάτων, παλιού ελληνικού κινηματογράφου, τα χαρτονομίσματα των δραχμών, η ιστορία του ποδοσφαίρου της πόλης, η ιστορία του ίδιου του καφενείου, κορνίζες με μηνύματα της καθημερινής ζωής και σε μια γωνία βρίσκονται τοποθετημένα παλιά εργαλεία καθημερινής χρήσης. Οι μικροί μαθητές πήραν συνέντευξη από τον κ. Γιώργο, μας μίλησε για την ιστορία του καφενείου, τα αντικείμενα που υπάρχουν σε αυτό, τις συζητήσεις που κάνουν οι άνθρωποι στο μαγαζί που είναι κυρίως πολιτικές και αθλητικές. Επίσης, οι θαμώνες του μαγαζιού, που ήταν ηλικιωμένοι, μας μίλησαν για τα καφενεία που υπήρχαν παλιά στην Άμφισσα, το μέρος που βρίσκονταν και τους ιδιοκτήτες τους. Το καφενείο "Η Καλή Καρδιά" αποτελεί μια γωνία της πόλης με ξεχωριστή ιστορική αξία για τους κατοίκους της Άμφισσας.
Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το παραδοσιακό κουρείο - το μοναδικό στην πόλη - του κ. Πατρινόπουλου, όπου μας υποδέχτηκε ο κ. Άλκης με το γιό του τον Αντρέα που είναι ο τελευταίος λειτουργός αυτού του επαγγέλματος. Η συνέντευξη μαζί τους ήταν άκρως ενδιαφέρουσα. Ο κ. Άλκης μας είπε πως το μαγαζί χρονολογείται πριν από το 1900, τα έπιπλα είναι από την Ελβετία, ο κεντρικός καθρέφτης είναι μεγάλος και μοναδικός που υπήρχε σε κουρείο και πως στην Άμφισσα πριν από χρόνια υπήρχαν πάνω από 10 τέτοια καταστήματα. Ιδιαίτερη εντύπωση σου προκαλούσαν τα δύο σιδερένια υποπόδια που βρίσκονταν στις καρέκλες των πελατών. Σε μια γωνία του μαγαζιού ο κ. Άλκης είχε τοποθετήσει σε βιτρίνα όλα τα παλιά εργαλεία που είχαν οι κουρείς του καταστήματος. Μάλιστα η ειδική λωρίδα ακονίσματος του ξυραφιού ήταν από το 1925.Το κουρείο του κ. Πατρινόπουλου είναι ένα κατάστημα που σου θυμίζει μικρό μουσείο. Ευχαριστούμε τον κ. Γιώργο Σορώκο, τον κ. Άλκη και τον κ. Αντρέα Πατρινόπουλο για το χρόνο που μας διέθεσαν να μας μιλήσουν για τα ξεχωριστά παραδοσιακά καταστήματα των Σαλώνων. Η Άμφισσα θα συνεχίσει να είναι η πόλη που σε κάθε γωνιά της κρύβει και ένα μοναδικό πολιτιστικό, λαογραφικό, ιστορικό θησαυρό. Οι μικροί μαθητές μας αξίζει να τους γνωρίζουν!!!















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου