Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

"ΕΛΙΑ ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΩΝ ΘΕΩΝ ΣΤΗ ΦΩΚΙΚΗ ΓΗ" - ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 3ΟΥ ΔΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΚΕΠΕΑ!!!

 Την παρακολούθηση του ενδιαφέροντος περιβαλλοντικού προγράμματος "Ελια το δώρο των Θεών στη Φωκική Γη", του ΚΕΠΕ Άμφισσας, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι μαθητές των Γ΄ και Δ΄ τάξεων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Άμφισσας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις εγκαταστάσεις του ΚΕΠΕΑ με μια πολύ ωραία παρουσίαση από τον υπεύθυνο κ. Γιώργο Κόττη. Η παρουσίαση αφορούσε την ελιά στην Ελλάδα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, τους τρόπους συλλογής, τις ποικιλίες ελιών που υπάρχουν και την σπουδαιότητα του ελαιόλαδου σε σύγκριση με τα άλλα είδη λαδιών, αλλά και τα είδη μαργαρίνης Ύστερα οι μαθητές πήγαν με λεωφορείο στον ελαιώνα της Άμφισσας και συγκεκριμένα στο κτήμα του κ. Λύτρα όπου τα παιδιά είδαν μια από τις μεγαλύτερες ελιές του ελαιώνα. Οι μαθητές έμαθαν για το μπόλιασμα των ελιών το ,πώς βρίσκουν την ηλικία μιας ελιάς και για τις ποικιλίες της. Μετά επισκέφθηκαν το εργοστάσιο του κ. Αναγνωστάκου, όπου είδαν ένα πρότυπο εργοστάσιο τυποποίησης και συσκευασίας ελιών. Τέλος επισκέφθηκαν το ελαιοτριβείο του κ. Δημητρίου όπου είδαν πως βγαίνει το λάδι. Μια πολύ ενδιαφέρουσα βιωματική εκπαιδευτική δράση όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μάθουν από κοντά τον τρόπο που συλλέγεται η ελιά και παράγεται το λάδι. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Κόττη για την οργάνωση του προγράμματος, καθώς και στους ανθρώπους που μας φιλοξένησαν στους χώρους μαζέματος της ελιάς και παραγωγής ελαιόλαδου!!!

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024

Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 3ΟΥ ΔΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ "ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΕΛΕΗΜΩΝ"

 Επίσκεψη στον φιλανθρωπικό σύλλογο "Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων" πραγματοποίησαν οι μαθητές της Δ΄ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Άμφισσας προκειμένου να ενημερωθούν για το σπουδαίο έργο του. Στα παιδιά μίλησε η ταμίας του συλλόγου, η κ. Χαρίκλεια Ξηρού - Γάτου, για την ανάγκη δημιουργίας του, λόγω της μεγάλης ανέχειας των πολιτών της Άμφισσας που δημιούργησαν οι δύο βαλκανικοί πόλεμοι, αλλά και την αδυναμία να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες αρρώστιες της εποχής, μία δύσκολή κατάσταση που επικρατούσε σε όλη την Ελλάδα. Επίσης η κ. Χαρίκλεια μας μίλησε και για το Παναγιόρεμα (εξωκλήσι της πόλης) και πως ο κ. Ταγκαλής έβλεπε κάποιο φως και έψαξε και βρήκε την εικόνα της Παναγίας. Η όλη δράση  έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών στην ενότητα για την Παναγία και τα ονόματα που της έχουν κατά τόπους αφιερώσει.

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

OI ΠΑΛΙΕΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ - ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Β΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΟΥ 3ΟΥ ΔΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ!!!

 Ταξίδι στο παρελθόν της Άμφισσας είχαν την ευκαιρία να κάνουν οι μαθητές της Β΄τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Άμφισσας με οδηγό έναν γνήσιο Σαλωνίτη, τον κ. Κώστα Χαντζή. Ο κ. Κώστας επισκέφθηκε το σχολείο μας και μίλησε στους μικρούς μαθητές για τις συνοικίες που υπήρχαν στην Άμφισσα τα παλιά χρόνια. Πιο συγκεκριμένα μας μίλησε για την Τέχολη (δίοδος όπου περνούσαν οι άνθρωποι με τα ζώα τους που έρχονταν από τα γύρω χωριά), τη Χάρμαινα, το Γκιρίζι (εκεί ήταν μία στέρνα - υδραγωγείο όπου οι κάτοικοι μάζευαν νερό), τη Μάντρα, τον Συνοικισμό και τη κεντρική συνοικία της Μητρόπολης. Ο κ. Χαντζής είπε στους μικρούς μαθητές για τη ζωή στην πόλη εκείνα τα χρόνια και για τον τρόπο που ήταν κτισμένα τα σπίτια και πως οι άνθρωποι ικανοποιούσαν τις καθημερινές τους ανάγκες. Η όλη δράση έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος της Μελέτης Περιβάλλοντος και συγκεκριμένα στην ενότητα "Η συνοικία μου". Σε αυτό το πολύ όμορφο ταξίδι στο παρελθόν της Άμφισσας οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να γνωρίσουν την ιστορία της πόλης από έναν άνθρωπο που έζησε και μεγάλωσε σε αυτήν. Ευχαριστούμε τον κ. Κώστα Χαντζή για την πολύ ωραία αφήγησή του και τις ιστορίες που μας διηγήθηκε για τα Σάλωνα!!!!

(H φωτογραφία της πόλης είναι από την ιστοσελίδα Amfissa History)

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΓΛΩΣΣΩΝ 2024 ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ!!

 Στο 3ο Δ.Σ. Άμφισσας οι μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης εργάστηκαν για την ειρηνική χρήση των γλωσσών με αφορμή τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών 2024 με θέμα την Ειρήνη. Αρχικά οι εκπαιδευτικοί της Αγγλικής και Γαλλικής Γλώσσας του σχολείου βοήθησαν τους μαθητές να περιηγηθούν στην σχετική ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκή Ένωσης και να εξοικειωθούν με τις έννοιες της γλώσσας ως εργαλείο επικοινωνίας, της πρόθεσης με την οποία τη χρησιμοποιούμε και τις συνέπειες της. Στη συνέχεια οι μαθητές ανέλυσαν το σήμα της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών και το συνέδεσαν με ένα άλλο σύμβολο, το Περιστέρι της Ειρήνης του Πάμπλο Πικάσο, που είχαν θαυμάσει από κοντά σε έκθεση στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών τον Μάιο 2024. Τελικά τα παιδιά δημιούργησαν τη δική τους Χώρα της Ειρήνης / The Peaceland / Le Pays de la Paix, ένα τεράστιο πανό με περιστέρια του Πικάσσο,, ζωγραφισμένα από τους ίδιους, τα οποία έφεραν μηνύματα Αγάπης, Φιλίας και Ειρήνης σε διάφορες γλώσσες.

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 3ΟΥ ΔΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΟΥΣ!!!

 Την ευκαρία να γνωρίσουν τη γειτονιά του σχολείου τους είχαν οι μαθητές της Β΄τάξης του 3ου ΔΣ Άμφισσας. Τα παιδιά περπάτησαν στους δρόμους της συνοικίας τους, είδαν το γειτονικό τους σχολείο, το ΕΕΕΕΚ Άμφισσας, το μοναδικό αλσύλλιο Ευθ. Ζουμάς όπου εκεί γίνονται κάποιες από τις θεατρικές παραστάσεις του σχολείου και λειτουργεί και ως θερινός κινηματογράφος, γνώρισαν τα αρχοντικά του Σκουρλέτου και του Μοσκαχλαϊδή - Λαμπρόπουλου, είδαν τον φούρνο της γειτονιάς τους, καθώς και το όμορφο κτίριο της Φιλαρμονικής. Επιπλέον, παρατήρησαν τους κήπους των ιδιωτικών κατοικιών, το Διοικητήριο της Πυροσβεστικής και επισκεφθήκαμε και τις υπηρεσίες του Δήμου Δελφών όπου η υπεύθυνη υπάλληλος κ. Γεωργία Τσινταβή μας μίλησε για τα πιστοποιητικά που εκδίδει ο Δήμος στο συγκεκριμένο γραφείο. Το σεργιάνι στη γειτονιά του σχολείου τέλειωσε με χαμόγελα, αφού οι μαθητές γνώρισαν και άκουσαν για κτίρια και σπίτια που δε γνώριζαν πως βρίσκονται στη συνοικία τους. Ευχή τους η πόλη να είχε περισσότερα δέντρα στους δρόμους και περισσότερο πράσινο!!! Η όλη δράση έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος της Μελέτης Περιβάλλοντος της Β΄Δημοτικού και αφορούσε τη γνωριμία με τη γειτονιά που βρίσκεται το σχολείο μου.

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024

11η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ - ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΘΛΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ!!!

 Μια σειρά δράσεων οργάνωσε το 3ο Δημοτικό Σχολείο Άμφισσας, στο πλαίσιο της 11ης Πανελλήνιας  Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού (Παρασκευή 27/9/2024) όπου το σύνθημα ήταν "Αθλούμαστε Μαζί. Δίνουμε ποιότητα στη Ζωή". Με τη συμμετοχή όλων των μαθητών/τριών, επισκεφθήκαμε την ιστορική Μονή του Προφήτη Ηλία και το γραφικό χωριό του Χρισσού όπου είχαμε τη χαρά να δούμε το υπέροχο Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο του. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων μας δόθηκε η δυνατότητα να παίξουμε, να τρέξουμε και κυρίως να περπατήσουμε μέσα στα "σοκάκια"  του Χρισσού. Οι μαθητές επιπλέον, ενημερώθηκαν για την ιστορία του χωριού και είδαν από κοντά τη μοναδική συλλογή παραδοσιακών φορεσιών του κ. Δαραδήμου. Ευχαριστούμε τον κ. Μέγα Πέτρο, Πρόεδρο του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου, καθώς και τον κ. Καρακώστα Ανδρέα, Πρόεδρο της Κοινότητας Χρισσού για τη θερμή φιλοξενία στο όμορφο χωριό τους. Αθλητισμός και Πολιτισμός είναι δύο έννοιες που πρέπει συνυπάρχουν στη ζωή μας για να την κάνουν ομορφότερη και καλύτερη!!!

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΣΤΟΝ ΟΜΟΡΦΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ!!!

 Η πρώτη μέρα στο Δημοτικό Σχολείο είναι μία μοναδική στιγμή για κάθε μαθητή στην πορεία του στην εκπαίδευση. Η Δασκάλα της Α΄Δημοτικού του 3ου ΔΣ Άμφισσας, η κ. Αγγελική φρόντισε, ώστε αυτή η στιγμή  να μείνει χαραγμένη στη μνήμη των μικρών μαθητών μας. Η υποδοχή τους έγινε σε ένα "ζεστό" σχολικό περιβάλλον με κατάλληλη διακόσμηση, φωτογραφίσεις και αναμνηστικά δώρα!!!Μια νέα περιπέτεια ξεκινά για τα παιδιά της  Α΄  Δημοτικού του σχολείου μας, εμείς θα φροντίσουμε τα έξι χρόνια παραμονής τους σε αυτό να είναι ευχάριστα, χαρούμενα και δημιουργικά στο όμορφο ταξίδι τους στον κόσμο της γνώσης!!!