Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

TA ΣΠΙΤΙΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ Κ. ΚΟΡΔΩΝΗ

Στα πλαίσια του προγράμματος ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΑ έχουμε ξεκινήσει μαζί με τους μαθητές της Ε΄και ΣΤ΄Δημοτικού και τους δασκάλους τους κ. Δημητρέλου και κ. Βράντζα την καταγραφή  σπιτιών της πόλης μας που έχουν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία. Ξεκινήσαμε από την οικία Κ.Κορδώνη όπου σήμερα στεγάζεται η Δημοτική Φιλαρμονική και Χορωδία Άμφισσας. Ο πολιτικός μηχανικός κ. Γίδας Αγαπητός μας "παραχώρησε " την διπλωματική του εργασία που αφορούσε αυτό το κτίριο από την οποία αντλούμε κάποια σημαντικά ιστορικά στοιχεία:

Η εν λόγω κατασκευή αποτελεί τυπική περίπτωση νεοκλασικού κτιρίου των αρχών του 20ου αιώνα, η οποία χαρακτηρίστηκε διατηρητέα με υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 350/31-5-85. Σύμφωνα με τις συλλεχθείσες πληροφορίες από το υποθηκοφυλακείο Άμφισσας το οικόπεδο ήταν ιδιοκτησίας Ε. Σταϊκόπουλου και αγοράστηκε από την Δημήτριο Κ. Κορδώνη το 1918. Από τα υπάρχοντα στοιχεία δεν προκύπτει ακριβής χρονολογία κατασκευής του κτιρίου παρά μόνο μπορεί να τοποθετηθεί χρονικά μεταξύ 1920- 1930. Τη δεκαετία του 60΄ το κτίσμα κληροδοτήθηκε στον Κωνσταντίνο Δ. Κορδώνη (Δήμαρχος Άμφισσας 1958 -1964) ως δωρεά το οποίο μετά το παραχώρησε ως κληροδότημα στο Δήμο Άμφισσας. Στο σεισμό της 15/06/1995 η κατασκευή επλήγη με αποτέλεσμα να εμφανιστούν παραμορφώσεις στις συμβολές των φερουσών στοιχείων. αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης της Άμφισσας, και αποτελείται από τρία επίπεδα υπόγειο, ισόγειο και όροφο και καλύπτεται από τετράριχτη κεραμοσκεπή στέγη. Κάθε ένα από τα τρία επίπεδα έχει εμβαδόν 141,15μ2. Στο επίπεδο του ισογείου υπάρχει πρόσθετο κτίσμα σε επαφή με το κυρίως κτίριο με χρήσης οικιακής αποθήκης και λουτρού, εμβαδού 12,00μ.

Ο Κωνσταντίνος Κορδώνης υπηρέτησε πιστά και αφοσιωμένα την πόλης μας την οποία αποδεδειγμένα υπεραγαπούσε και άφησε σε αυτήν όλη του την περιουσία. Δώρισε την οικία του στο Δήμο Άμφισσας και αυτή περιήλθε στη συνέχεια στο διευρυμένο Δήμο Δελφών και αφού επισκευάσθηκε η στέγη και το εσωτερικό του κτιρίου αποφασίστηκε να εγκατασταθεί σε αυτό η Πινακοθήκη των Ανθίβολων του Παπαλουκά. Τελικά η Πινακοθήκη μεταφέρθηκε σε άλλο κτίριο στη Χάρμαινα και εκεί δημιουργήθηκαν χώροι για τη χορωδία και τη φιλαρμονική Άμφισσας. 

Τα εγκαίνια του κτιρίου έγιναν την Τετάρτη 28 Απριλίου 2010 στις 7 το απόγευμα από τον τότε Δήμαρχο Ασημάκη Ασημακόπουλο, ο οποίος όπως ανέφερε στην ομιλία του το κτίριο επισκευάστηκε και με εθελοντική εργασία (Ρεπορτάζ Πένυ Τσακίρη για την τηλεόραση του ΛΕΠΑΝΤΟ -http://www.amfissapress.gr/index.php/enimerosi/topiki-epikairotita-link/topic-news/1531-1531 ).  Ο δωρητής, επίσης ζήτησε να διατηρηθεί το δωμάτιο του γραφείου του ως έχει, και υπάρχει στον εσωτερικό χώρο του σπιτιού.

Στην εργασία μας υπάρχει η πρόσκληση της εκδήλωσης των εγκαινίων, καθώς και φωτογραφίες από την ημέρα αυτή.

Ευχαριστούμε τον πολιτικό μηχανικό κ. Γίδα Αγαπητό, το μαέστρο Πάνο Βασιλείου, τον πρώην Δήμαρχο κ. Ασημάκη Ασημακόπουλο (μας διέθεσε το προσωπικό του φωτογραφικό αρχείο ) για την υποστήριξή τους στην εργασία μας.





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου