Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ 3ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΜΦΙΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

  Στο σχολείο μας υλοποιήθηκαν δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία. Στόχος ήταν η ευαισθητοποίηση  των μαθητών σε θέματα διαφορετικότητας και η καλλιέργεια σεβασμού των ιδιαιτεροτήτων του κάθε ανθρώπου, όπως και αποδοχής του.
Ειδικότερα:
  • H δασκάλα κ. Κασούτσα Μαρία  έφερε σε επαφή τους μαθητές με τη ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, αφού η ίδια είναι γνώστης της.   Έδειξε στα παιδιά έναν εναλλακτικό τρόπο επικοινωνίας για να δουν οι μαθητές - μέσα από τη βιωματική προσέγγιση - πως μπορείς να επικοινωνείς διαφορετικά και πως να μάθεις να επικοινωνείς με ανθρώπους που δεν ακούν. 
  • Σε δράση που οργάνωσε η εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής κ. Τσιγκέλη Κατερίνα, οι μαθητές του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν βιντεάκια και ταινίες μικρού μήκους με θέμα την ΑΝΑΠΗΡΙΑ. Σκοπός αυτής της προβολής ήταν να ενημερωθούν, να γνωρίσουν και να διαμορφώσουν μια ωφέλιμη στάση απέναντι στα άτομα αυτά. 
  • Η καθηγήτρια των Καλλιτεχνικών κ. Άλμα Μπακίαϊ, υλοποίηση το project "ZΩΓΡΑΦΙΖΩ ΜΕ ΚΛΕΙΣΤΑ ΜΑΤΙΑ - ΤΥΦΛΟΙ ΖΩΓΡΑΦΟΙ - όπου οι μαθητές ζωγράφισαν με κλειστά μάτια, μπαίνοντας στη θέση ανθρώπων που έχουν χάσει την όρασή τους, αλλά αυτή η ιδιαιτερότητά τους δεν τους εμποδίζει να ζωγραφίσουν. 
  • H εκπαιδευτικός κ. Ρήγα Δέσποινα υλοποίησε με τους μαθητές δράσεις που είχαν στόχο ΤΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ. Πρώτα είδαν οι μαθητές πως είναι να έχεις προβλήματα όρασης  Έγινε γνωριμία με  το σύστημα γραφής των τυφλών,  έγραψαν το όνομά τους και το αγαπημένο τους χρώμα
    Είδαν  πως είναι να έχεις προβλήματα στην επικοινωνία.
    Προσπάθησαν να μιλήσουνε ακούγοντας ένα δυνατό θόρυβο
    Και να δείξουνε στον άλλο μια απλή πρόταση όπως "έχω αλλεργία στις φράουλες" χωρίς να μπορούνε να μιλήσουνε.
    Επίσης οι μαθητές  προσπάθησαν να διαβάσουν ένα κείμενο με λάθη και αναγραμματισμός γνωρίζοντας τις μαθησιακές δυσκολίες
    και  να λύσουνε ένα τεστ γερμανικών και να κατανοήσουνε ένα δυσνόητη σχήμα στα πλαίσια της γνωριμίας τους με τη νοητική υστέρηση.
    Και τέλος έβαλαν το μπουφάν τους  με το ένα χέρι και  ζωγράφισαν με το στόμα,  γνωρίζοντας την κινητική αναπηρία.
Τα άτομα με αναπηρία δε ζητάνε να γίνει η ζωή τους ευκολότερη. Ζητάνε να γίνει ΙΣΗ με τη δική μας. Οφείλουμε λοιπόν ν' αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε γι' αυτούς τους ανθρώπους, τις νοοτροπίες, τις αντιλήψεις αλλά κυρίως τον τρόπο συμπεριφοράς μας. Δεν ξεχνάμε πως τα άτομα με ειδικές ανάγκες είναι πρώτα ΑΝΘΡΩΠΟΙ.. ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου