Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

TA ΣΠΙΤΙΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΑ - ΟΙΚΙΑ ΚΩΝ/ΝΟΥ ΤΣΙΚΝΗ

Την πρώην κατοικία του συμπολίτη μας Κώστα Τσικνή επισκέφτηκαν οι μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄Δημοτικού στο πλαίσιο του προγράμματος "ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΑ".
Σπίτι με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική , σώζεται από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Είναι διώροφο με κεραμοσκεπή και υπόγειο. Εντυπωσιακές είναι οι καμάρες στον αύλειο χώρο του οικήματος.  Η κτήση του υπολογίζεται γύρω  στο 1850 και από μαρτυρίες προφορικές η ύπαρξή του αναφέρεται από το 1860. Η κατασκευή του έγινε από εξειδικευμένους τεχνίτες που δεν ήταν ντόπιοι και διακρίνεται για τα τρία διαφορετικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την οικοδόμησή του. Βάση από πέτρα, πλίθα προς τη μεριά της Φρουρίου και το ψηλότερο κομμάτι από τσατμά (ξύλινες κατασκευές με κενό ανάμεσά τους και εξωτερικό άλειμμα).  Συγγενείς της οικογένειας Τσικνή που είχαν την επωνυμία Ανάγνου, το απέκτησαν το 1910 περίπου. Στη συνέχεια χωρίστηκε σε δύο ιδιοκτησίες με μεσοτοιχία (αδερφομοίρια), το ένα ήταν της οικογένειας του Κώστα Τσικνή και το άλλο ιδιοκτησίας Ζαφειράκη. Η δεύτερη ιδιοκτησία πουλήθηκε πριν 15 χρόνια στην κ. Καναβάκη (Μαίρη Καστανά). 
Κατά την περίοδο της Κατοχής οι Γερμανοί είχαν επιτάξει το δεύτερο όροφο του σπιτιού για μικρό χρονικά διάστημα. Το 1995 το σπίτι κρίθηκε διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Τμήμα Νεωτερικών Μνημείων.
Το 2016 ο Δήμος Δελφών αγόρασε την κατοικία με πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου – αξιοποίηση σπιτιών με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και ιστορική αξία - αντί του ποσού των 136.000 ευρώ προκειμένου να τον μετατρέψει σε παραδοσιακό ξενώνα.  






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου