Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

TA ΣΠΙΤΙΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΑ - ΟΙΚΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΣΤΑΝΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
Περιδιαβαίνοντας τους δρόμους και τα σοκάκια της Άμφισσας, διακρίνεις μια σειρά από σπίτια που σε εντυπωσιάζουν με την εξωτερική τους όψη. Σπίτια μιας άλλης εποχή που το καθένα κρύβει μέσα στους τοίχους του τη δική του ιστορία, μια ιστορία μοναδική που αξίζει να τη γνωρίσουμε.
Επισκεφτήκαμε την οικία του Νικολάου Καστανά (του Παναγιώτη), όπου η αδελφή του και συνάδελφος  Αθηνά μας μίλησε για την ιστορία του σπιτιού:
"Η οικία ανήκει στον αδερφό μου Καστανά Νικόλαο του Παναγιώτη που το κληρονόμησε από τον πατέρα μου Παναγιώτη Νικολάου Καστανά ο οποίος το κληρονόμησε από τον παππού μου Νικόλαο Παναγιώτη Καστανά,  ο οποίος το κληρονόμησε από τον πατέρα του Παναγιώτη Καστανά. Μια αρχοντική κατοικία  που οικοδομήθηκε περίπου το 1885 και σίγουρα μετά τον μεγάλο σεισμό του 1870 ο οποίος κατέστρεψε πολλά κτίσματα στην περιοχή μας. Το κτίσμα είναι διώροφη κατοικία  με υπόγειες αποθήκες,  είναι χτισμένο πάνω σε βράχο τον οποίο αρχικά έσπασαν και ευθυγράμμισαν και στηρίζεται σε πέτρινες καμάρες οι οποίες είναι προσβάσιμες στην υπόγεια αποθήκη. Είναι χτισμένο όπως  τα περισσότερα παραδοσιακά κτίρια  της Άμφισσας με πέτρα έως ένα σημείο και πλίθα στη συνέχεια. Το υπόγειο της κατοικίας φιλοξενεί πήλινα πιθάρια για την αποθήκευση του ελαιολάδου και μεγάλες  ξύλινες κάδες  για τη επεξεργασία και αποθήκευση  των ελαιών. Αξιοσημείωτη είναι η πελεκητή πέτρινη εξωτερική σκάλα της οποίας τα σκαλοπάτια  στηρίζονται μόνο στον τοίχο του κτίσματος. Στο εσωτερικό υπάρχει η ξύλινη σκάλα με σκαλιστή  κουπαστή και ξύλινα κάγκελα
Οι εσωτερικοί τοίχοι είναι βαμμένοι με τεχνοτροπίες όπως συνηθίζονταν στις αρχές του αιώνα ".
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν τους χώρους του σπιτιού. Το υπόγειο θύμιζε λαογραφικό μουσείο, με πλήθος αντικειμένων και εργαλείων που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι μιας άλλης εποχής  στην καθημερινότητά τους. Ευχαριστούμε τη συνάδελφο Αθηνά για το χρόνο που μας διέθεσε και για τη ζεστή φιλοξενία της.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου