Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ, ΠΥΡΓΟΙ, ΑΛΟΓΑ, ΒΑΣΙΛΙΣΣΕΣ - ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ...ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΚΑΚΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΣΚΑΚΙΣΤΩΝ ΑΜΦΙΣΣΑΣ

Μοναδική η εμπειρία του να γνωρίζεις παιχνίδια που δεν έχουν σχέση μόνο με τη μπάλα ή το τρέξιμο, αλλά και με την εξάσκηση του πνεύματος. Ένα τέτοιο παιχνίδι γνώρισαν σήμερα οι μικροί μαθητές της Ε΄ Δημοτικού του σχολείου μας, αφού είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε τους χώρους της 'Ενωσης Σκακιστών Άμφισσας, δίπλα από το Εικαστικό Εργαστήρι της πόλης. Στην πολύ όμορφη αίθουσα ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΠΑΝΟΣ - πήρε το όνομά της από το Νίκο Καραπάνο, ο οποίος ήρθε στην Άμφισσα από την Πάτρα και βοήθησε στην ίδρυση της Ένωσης και στην εκμάθηση του παιχνιδιού σε ανθρώπους της πόλης και πέθανε σε νικηφόρο αγώνα το 2009 - ο υπεύθυνος της Ένωσης κ. Παπακωνσταντίνου, μας μίλησε για το σκάκι.


Συγκεκριμένα μας είπε πως η Ένωση δραστηριοποιείται στην πόλη από το 2006 με συμμετοχή στην Α΄ Εθνική Κατηγορία και με πολλές διακρίσεις αθλητών. Ένας αγώνας πρωταθλήματος διαρκεί από 15 λεπτά μέχρι 8 ώρες. Επίσης, ανέφερε πως ένας σκακιστής κουράζεται όχι μόνο πνευματικά, αλλά και σωματικά, μες είπε για τα οφέλη που έχουν τα παιδιά από  την ενασχόληση με αυτό το παιχνίδι και μας εξήγησε το πως παίζεται και ποιες κινήσεις κάνουν τα πιόνια στη σκακιέρα.  Μας ενημέρωσε για τη διαχείριση του χρόνου, για την ύπαρξη διαιτητή και γενικά για τη φιλοσοφία όλης της παρτίδας. Μάθαμε πως ο παλιότερος σκακιστής στην πόλη είναι ο κ. Κραβαρτόγιαννος Δρόσος, πρώην φαρμακοποιός. Επιπλέον, μάθαμε και το τι σημαίνει ρουά, ματ, σαχ, λεξιλόγιο του συγκεκριμένου παιχνιδιού. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους της Ένωσης κ. Παπακωνσταντίνου Κώστα και κ. Λαζογεώργου Ιωάννα για την πολύ ζεστή φιλοξενία τους και για τον πολύτιμο χρόνο που διέθεσαν για να μας ενημερώσουν γι΄αυτό το ενδιαφέρον παιχνίδι, όπως και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου. Μας έδωσαν δώρα, μια σκακιέρα με πούλια για το σχολείο μας, όπως και οδηγίες για τον τρόπο που παίζεται το σκάκι.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου