Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Ε΄ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 3ΟΥ ΔΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙKHΣ ΥΓΕΙΑΣ ΦΩΚΙΔΑΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, επαγγελματίες ψυχικής υγείας του Κέντρου Ημέρας για Παιδιά, Εφήβους και Ενήλικες ν. Φωκίδας της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας πραγματοποίησαν βιωματικό σεμινάριο σε παιδιά Ε΄ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Άμφισσας το πρωί της Τρίτης 4/12. Στόχος του σεμιναρίου αυτού ήταν η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η ενσυναίσθηση των μαθητών γύρω από το θέμα της αναπηρίας μέσω προβολής ταινιών μικρού μήκους, συζήτησης και βιωματικών ασκήσεων. 
Πιο συγκεκριμένα παρακολουθήσαν την ταινία με τίτλο «Ιστορίες Ζωής» από την ΕΛΕΠΑΠ [Διαθέσιμη και προσβάσιμη μέσω της παρακάτω διεύθυνσης: https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=wvli50kQc3o]. Καθώς και ένα βίντεο χορού της αγγλικής ομάδας DV8 με πρωταγωνιστή ένα χορευτή χωρίς πόδια [https://www.youtube.com/watch?v=NShJJr1ztkM&t=123s].
Ακολούθησαν εμπειρικές ασκήσεις ενσυναίσθησης για την έλλειψη όρασης,για κινητικές  αδυναμίες,  για την έλλειψη λεκτικής επικοινωνίας, για την αναγνώριση και αποδοχή της διαφορετικότητας και για την ουσιαστική αλληλοσυνεργασία. Ενδεικτικά οι μαθητές της τάξης δοκίμασαν πώς είναι να γράφουν με το «καλό» τους χέρι, με το χέρι που δεν χρησιμοποιούν συχνά, με το στόμα και χωρίς χέρια, με κλειστά μάτια. Όπως επίσης πως είναι να χρησιμοποιεί κάποιος τη νοηματική γλώσσα για να εκφραστεί, αλλά και να κινείται στο χώρο χωρίς την βοήθεια της όρασης, με καθοδήγηση ή/και μη.
Οι μαθητές της τάξης έδειξαν ενδιαφέρον, μοιράστηκαν προσωπικές απόψεις και βιώματα και φάνηκαν όλοι πολύ πρόθυμοι να δοκιμάσουν τις προτεινόμενες ασκήσεις. Στο τέλος όλοι μαζί, ενήλικες και μαθητές, περπάτησαν  προς το κέντρο της πόλης για να συμβάλλουν και οι μαθητές της Ε’τάξης εμπράκτως στην εικαστική παρέμβαση που έγινε στον τοίχο του Γυμνασίου με την συμμετοχή και την βοήθεια όλων, μικρών και μεγάλων, αναπήρων και μη. Γιατί εγώ, εσύ, μαζί και όλοι ίσοι και όλοι διαφορετικοί.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου